Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zkušenosti s pevnými disky WD RED

WD Red 3.0 TB
Disky WD Red jsou na trhu již více než rok a my je již více než rok poměrně intenzivně používáme. Jaké jsou naše zkušenosti, v čem nás překvapily a v čem naopak zklamaly?

Jen pro připomenutí, WD Red disky jsou určené primárně pro NAS zařízení. Podle našich odhadů hardwarově vycházejí z nejlevnější řady WD Green, tedy stejná rychlost otáček (5400rpm alias Intellipower), stejná střední doba mezi poruchou čtení (o jeden řád horší než u WD RE4), stejná velikost cache. Z WD RE4 si pak bere některé vlastnosti pro 24/7 provoz a provoz v poli.

Jediný hardwarový rozdíl tak kromě červené samolepky je pravděpodobně jen mechanismus pro redukci vibrací, který by měl mít právě pozitivní efekt na práci disků natěsnaných na sobě uvnitř malého NASu. I přesto jsou kvůli vibracím ale tyto disky doporučovány jen do NASů pro 1 – 5 disků. My jsme je ale otestovali i do většího diskového pole složeného z 10 disků a po zhruba půl roce intenzivní zátěže jsme nezaznamenali žádný problém.

Mnohem zajímavější jsou ale firmwarové změny. Například pro RAID zásadní nastavení TLER (Time Limited Error Recovery), neboli maximální doba, po kterou se disk snaží přečíst či realokovat potenciálně vadný sektor, je v tomto případě defaultně na 7 sekund a navíc jí lze softwarově libovolně změnit (díky tomu se dá disk upravit i jako ideální pro desktop).

Další důležitou změnou oproti Green edici je také defaultně vypnuté parkování hlaviček (u Green edice je standardně nastaveno na 8 sekund kvůli maximální úspoře energie). Vypnutí je z hlediska NASu a dlouhodobé spolehlivosti lepší řešení. V případě potřeby, ale jde tuto hodnotu také ručně upravit pomocí programu WDidle3 přímo od Western Digital.

Ale zpět k našim reálným zkušenostem. Nejvíce nás zaujala 3TB varianta, nejen díky výhodnému poměru cena/kapacita, ale i díky hustotě dat na každé plotně a tím pádem vyššího výkonu než u menších variant. Celkem jsme těchto disků za rok nakoupili téměř tři desítky a používáme je primárně v malých čtyřdiskových polích v RAID10. 

Na následujících screenshotech můžete porovnat výkon dvou diskových polí postavených na HP Microserveru se čtyřmi disky WD RED a WD RE4. Raid byl dále doplněn o SSD Intel 520, které sloužilo jako ZIL pro urychlení zápisových na ZFS filesystému. Stejné podmínky, stejné testy, jiné disky - WD RE4 2TB a WD Red 3TB.

Atto benchmark microserver RE4 Atto benchmark microserver RED
Crystaldisk benchmark microserver RE4 Crystaldisk benchmark microserver RED
Na levé straně je vždy RE4, na pravo Red.

Testování probíhalo přes 1Gb iSCSI a na diskových polích byl nastaven příznak sync=always, což znamená, že každý požadavek na zápis byl potvrzen vždy až v momente uložení na stabilní médium (snažíme se obejít cache pro zápis, i když zde zásadní roli hraje ZIL, který byl ale pro obě pole stejný). V defaultním nastavení či s jiným operačním systémem je pole samozřejmě rychlejší. Rozdíly ve výkonu nejsou nijak dramatické (určitě ne o tolik, o kolik je cenový rozdíl mezi RE4 a Red). Především nás potěšil výkon u náhodného čtení a náhodného zápisu 4K bloků.

Za dobu ročního používání jsme reklamovali pouze dva WD Red disky (oba dva byly ze stejné várky nákupu). V obou případech se problémy začaly projevovat až po delší době provozu, reklamace byla uznána – nové disky již komplikace nevykazovaly. (V prvním případě byl disk diskovým polem kvůli chybám vyhozen z RAIDu, ve druhém případě disk v RAIDu zůstal, ale byla na něm vidět spousta chyb při čtení.)

Žádné další problémy s těmito disky nenastaly, především v diskovém poli s deseti disky nebyl během roku ani jeden výpadek.

Nyní začíná být situace u Red edice ještě zajímavější. Tento týden uvádí Western Digital na trh novou 4TB variantu z této řady. Tyto disky máme objednané a chystáme se je důkladně prověřit.

Filip Marvan

Administrátor serverů a diskových polí pracující pro společnost Aira Group.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Zkušenosti s pevnými disky WD RED

Sobota, 1 Březen 2014 - 18:52 | Krosik | Mam ten isty problem, WD Red 3TB aj 4TB su hlucne...
Čtvrtek, 20 Únor 2014 - 05:17 | BTJ | Hehe, to je sranda ...... zrovna hledam info a...
Úterý, 18 Únor 2014 - 21:48 | Duck Daffy | Doplnění - plné názvy jsou WD30EFRX-68AX9N0 a...
Úterý, 18 Únor 2014 - 21:26 | Duck Daffy | Zjistil jsem zajímavou a asi i smutnou věc. Mám...
Pondělí, 30 Září 2013 - 17:07 | LSD | Mě to funguje s 3TB seagate barracuda bez...
Úterý, 3 Září 2013 - 14:12 | 7R7 | Len otázočka na autora keď ste použili 3TB disky...
Pondělí, 2 Září 2013 - 11:53 | Filip Marvan | Je dobré vědět, že u Seagate jde výchozí hodnota...
Pondělí, 2 Září 2013 - 10:14 | Anders | Aha, preklep. Samozrejme myslim 4TB HDD ;-)...
Neděle, 1 Září 2013 - 23:57 | Izak | Cirou nahodou placas hezke blbosti ;-)) AV-GP...
Neděle, 1 Září 2013 - 12:19 | Rovano | Diskutující hore špatně zadal jednotky, tak jsem...

Zobrazit diskusi